sábado, 8 de marzo de 2008

Pla Bolonya: privatització, elitització, estupidització

Demanant disculpes per la metodologia emprada en la realització de la protesta , i essent conscients de que hem de trobar entre tots/totes altres vies per obtenir aquesta "veu" estudiantil en defensa dels nostres drets, es comentaran a continuació (sintèticament) els punts principals d'afectació del Pla Bolonya.

Entre d’altres coses, la llei preveu un augment de les competències dels “consells socials”, atorgant major poder de decisió a les empreses en les universitats públiques, disminueix la democràcia en la elecció de rectors i reconeix les beques-prèstec com a alternativa a l’actual sistema de beques. Aquells/es estudiants que no puguin pagar-se els estudis es veuran obligats a endeutar-se per poder fer una carrera. Es produirà, a més a més, un important augment en les taxes, tant per a les titulacions de grau (actuals llicenciatures i diplomatures) com per les de postgrau amb augment del 250%. Es preveu una progressiva privatització de la investigació en universitats públiques, mantenint-se exclusivament aquelles línies que interessen al mercat deixant de banda els interessos generals o acadèmics, privatitzant d’aquesta manera el coneixement. L’ANECA serà l’agència encarregada d’avaluar les titulacions guiant-se sempre per criteris mercantils, podent decidir la seva desaparició si no es veuen satisfetes les exigències d’”utilitat” i “qualitat”.

L’EEES (Espai Europeu d’Educació Superior) s’està implementant actualment a tota Europa, tot i que Grècia per exemple, gràcies a les mobilitzacions estudiantils, ha fet retrocedir la reforma de la llei. Entre les directrius establertes per l’EEES s’inclouen:

1) El sistema de graus i postgraus substituirà a les actuals titulacions. Els graus tindran una durada d’entre 3 i 4 anys i estaran orientats a una formació professional bàsica, de tipus pràctic, orientats a proveir a les empreses de mà d’obra semi-qualificada. Per adquirir coneixements especialitzats serà necessari cursar un postgrau que s’espera només sigui accessible al 30% dels/de les titulats/des universitaris donat el seu elevat cost.

2) Es crea un sistema de crèdits ECTS a nivell europeu que equipararà la jornada de l’estudiant a una jornada laboral normal, establint l’assistència com a obligatòria, fent així impossible compaginar treball i estudis.

3) El quart any serà de pràctiques no remunerades en empreses, els crèdits dels quals hauran de pagar els estudiants veient-se així obligats a treballar pagant.

4) Es fomentarà la competitivitat entre universitats de diferents nivells, premiant a les millors i castigant a les pitjors augmentant així la desigualtat en comptes de garantir educació de qualitat per a tothom.

5) Per últim, el tema de la mobilitat (hi haurà un únic sistema de crèdits i convalidació a nivell europeu), en el que es recolzen els defensors de l’EEES, només beneficiarà a qui pugui costejar-se la vida a l’estranger, sense que estigui previst un augment de les beques.

Davant d’aquesta agressió, reclamem una universitat pública, popular, orientada a les necessitats dels estudiants, els pobles, les classes treballadores i el bé comú; no cap a l’interès dels empresaris (en diverses universitats públiques ja n’hi han càtedres de Telefónica o Repsol).

També expressem la nostra solidaritat amb els companys i companyes que dimarts es van tancar a la UAB i que van ser desallotjats violentament pels Mossos d’Esquadra.

Per tot això, és necessari ara més que mai, conscienciar-se de la situació, i defensar de la millor manera possible i entre tots i totes allò que ens pertany.

Link al Ministeri d´ Educacació refereida al pla Bolonia

No hay comentarios: